Openingstijden : Maandag t/m vrijdag - 08.30h tot 17h
  Contact : +31 243 658 877

Oedeemtherapie

Oedeem is een ophoping van vocht. Oedeem kan zonder duidelijk aanwijsbare oorzaak ontstaan, maar wordt veel gezien na ingrepen of operaties (zowel cosmetisch als medisch). In principe kan oedeem na iedere operatie ontstaan en wordt dan postoperatief oedeem genoemd.
Wanneer bij de ingreep of operatie lymfeklieren of lymfevaten beschadigd zijn of weggehaald kan het oedeem chronisch van aard worden, zoals bij een borst-, prostaat- of een andere oncologische operatie. Wanneer dit niet het geval is, is het oedeem meestal een tijdelijk maar veelal vervelend probleem.
Oedeem kan ontstaan in het gelaat, ledematen zoals armen en benen, rondom een litteken, bij spataderen of rond verwondingen.

Klachten oedeem:

  • Pijnlijk
  • Zwaar, moe en drukkend gevoel
  • Steken

Met manuele lymfedrainage ( een speciale massagetechniek ), oedeem- en fibrosegrepen en lymftaping zorgt de huidtherapeut dat het vocht wordt afgevoerd. Door de afname van vocht zullen de klachten die vaak als gevolg van oedeem ontstaan afnemen. Wanneer er geen verdere oedeemafname meer mogelijk is, wordt in veel gevallen van therapie een therapeutisch elastische kous (TEK) aangemeten om het behaalde resultaat te behouden.

Littekentherapie

Door verschillende oorzaken kan de huid verhard, verkleurd, verkleeft of verdikt zijn. In zo’n geval kan de huidtherapeut met speciale technieken de doorbloeding verbeteren en de huid weer soepel maken. Daarnaast kunnen bepaalde producten of verbandmiddelen de jeuk en pijn verminderen en het litteken minder zichtbaar maken.
Behandelingsmogelijkheden bij een litteken:

  • Littekenmassage
  • Siliconen pleister/pads, siliconenzalf
  • Micro-Needling Derma Pen
  • Lasertherapie

Tarieven en vergoedingen

De tarieven voor oedeemtherapie variëren afhankelijk van uw zorgverzekering van € 38,00 tot 42,50 per zitting. Wanneer u een chronische indicatie heeft worden de behandelingen door alle (gecontracteerde) zorgverzekeringen vergoed.
De eerste 20 behandelingen worden vergoed uit uw aanvullende verzekering, vanaf de 21e behandeling komt de vergoeding uit het basispakket mits u een chronische indicatie heeft.
Afhankelijk van uw aanvullende zorgverzekering worden de kosten voor littekentherapie (deels) vergoed. Het is raadzaam om uw polisvoorwaarden goed door te lezen of contact op te nemen met uw zorgverzekering zodat u weet wat u vergoed krijgt.