Openingstijden : Maandag t/m vrijdag - 08.30h tot 17h
  Contact : +31 243 658 877

De behandelingsmogelijkheden

Bij een littekencorrectie wordt het litteken verbeterd. Afhankelijk van het ontstaan van het litteken en hoe oud deze is wordt de behandeling bepaald. Er wordt gekozen voor een behandelmethode met speciale pleisters, siliconenpads genoemd of siliconenzalf. Of er wordt gekozen voor een injectiebehandeling met kenacort. Een andere mogelijkheid is laserbehandeling. In veel gevallen wordt de vorm of de richting van het litteken chirurgisch veranderd. Meestal kan een littekencorrectie onder plaatselijke verdoving worden verricht. Eventueel kan radiotherapie ook een behandelingsmethode zijn.

Resultaat

Sommige littekens worden op den duur breder dan men had verwacht of de behandeling van een lelijk litteken kan onbevredigend zijn. Een littekencorrectie zal een litteken minder opvallend maken, maar het litteken zal nooit geheel verdwijnen. Laat u daarom goed voorlichten over wat u kunt verwachten van een littekencorrectie. Wij raden u aan om tijdens de genezing het litteken niet bloot te stellen aan ultraviolet licht van de zon en/of zonnenbank. Omdat er veel factoren van invloed zijn op het litteken, kan het uiteindelijke resultaat niet gegarandeerd worden.

Bij beschadiging van de huid als gevolg van een operatieve behandeling, een ongeval of een brandwond treedt littekenvorming op. Littekens kunnen in een enkel geval dik (hypertrofisch litteken) worden of zelfs buiten de begrenzing van het oorspronkelijke litteken gaan groeien, een littekengezwel (keloid vorming). Deze overmatige littekenvorming wordt vaker gezien bij mensen met een donkere huidskleur of met een hele lichte rossige haarkleur. Bepaalde lichaamsdelen zoals bijvoorbeeld de schouders en het borstbeen gegeven een verhoogde kans op littekenvorming dan elders op het lichaam. Dit wordt veroorzaakt doordat er op deze locaties meer spanning op de wond staat tijdens de genezing. Verder zal het duidelijk zijn dat een wond veroorzaakt door een scherp mes “mooiere” littekens geeft dan bijvoorbeeld een scheurwond.