Openingstijden : Maandag t/m vrijdag - 08.30h tot 17h
  Contact : +31 243 658 877

Hoe kies je als consument de juiste plastisch chirurg

Borstendokter Rock G. vrijgesproken. Zie hier het RTL4 nieuws item van afgelopen vrijdag:
Strengere regels plastisch chirurgie (link naar video op RTL website)
Eén van onze plastisch chirurgen Dr. D. Wijnberg schreef er een artikel over.

Wantoestanden

De zoveelste niet opgeleide plastisch chirurg Rock G. wordt vrijgesproken van zijn wandaden. Nu zegt de minister met strengere regels te komen, maar dat staat bij de cosmetisch en laser chirurgie al jaren op stapel. De plastisch chirurgen, die een opleiding van vele jaren moeten doorstaan om te mogen praktiseren wachten hier al lang op. Cosmetisch artsen, kno artsen, huisartsen, kaakchirurgen, basis artsen, maar ook niet artsen proberen al jaren geld te verdienen in de cosmetische chirurgie. Gek genoeg is het electief opereren van gezonde mensen één van de meest veeleisende disciplines. Zowel de plastisch chirurgen en vooral de consumenten zijn hier de dupe van. Onze beroepsnaam wordt ten schande gemaakt en de cliënt wordt verminkt.

Hoe kun je dit voorkomen als consument?

Het advies voor de cliënt voordat je naar een consult gaat luidt als volgt; bel bijvoorbeeld de NVPC (Nederlandse vereniging voor Plastisch Chirurgie: 030 7670484) en vraag of degene die je gaat helpen een geregistreerd plastisch chirurg is. Je kunt ook via de website nvpc.nl zoeken op plaatsnaam naar geregistreerde plastisch chirurgen. Is hij of zij niet geregistreerd, ga er dan niet heen. Ontmoet je je specialist voor het eerst, vraag hem naar zijn diploma’s en titels. Vraag ook naar zijn ervaring in jouw ingreep en hoeveel hij of zij er heeft uitgevoerd. En vertrouw uiteraard op je onderbuikgevoel. Is er iets niet helemaal pluis, win dan eerst nog meer informatie in.

Misleiding in termen

Alle verzonnen namen zoals bijvoorbeeld cosmetisch chirurg zijn geen geregistreerde plastisch chirurgen en zij zijn dus niet opgeleid om deze ingrepen uit te voeren. Zo denkt de consument waarschijnlijk bij de term aangezichts plastisch chirurg ook dat dit een plastisch chirurg betreft, hetgeen niet zo is. De term is misleidend omdat dit suggereert dat dit een plastisch chirurg betreft terwijl dit KNO artsen zijn. Veel mensen weten dit niet. Logisch ook, want het is niet hun vakgebied.

Laat de minister met de NVPC duidelijke wetten voorschrijven en alle charlatans oppakken. Dan kunnen de cliënten met een gerust hart hun ingreep bij een ervaren, geregistreerde specialist ondergaan.

David Wijnberg Plastisch chirurg